ROSE MADDOX – LITTLE SONGS OF HEARTACHE

Met het door het in heruitgaven gespecialiseerde platenlabel ‘Jasmine Records’ uitgebrachte album “Little Songs Of Heartache” van Rose Maddox gaan we heel ver terug in de tijd, om precies te zijn zo’n zestig jaar naar een periode toen de meesten onder ons nog niet geboren waren. Dat er toen ook al veel en mooie muziek werd gemaakt zullen we intussen wel hebben achterhaald, maar met dit soort platen is het altijd leuk om eens diep terug in het rijke muziekverleden te duiken en een portie muziekgeschiedenis ingelepeld te krijgen.

Roselea Arbana Maddox was een in 1925 geboren Amerikaanse countryzangeres die haar jeugd doorbracht in Modesto, Californië en er samen met haar familie op fruit- en groentenplantages werkte. Rose Maddox was pas elf jaar toen ze al gevraagd werd om leadzangeres te worden in de door haar vijf broers opgerichte formatie ‘The Maddox Brothers And Rose’.

Van 1937 tot 1956 trad ze met haar broers op doorheen heel Amerika en toen de groep ermee ophield begon de ook op fiddle spelende Rose aan een heel succesvolle solozangcarrière. In 1962 had ze haar grootste hit met het nummer “Sing A Little Song Of Heartache” waarmee ze 37 weken in de countrycharts stond. In die vruchtbare periode zong ze ook regelmatig duetten met de Amerikaanse countryzangers Buck Owens en Bill Monroe.

Haar gezondheidstoestand weerhield haar ervan om ook op latere leeftijd nog te blijven zingen. Toch was er met het album “The Moon Is Rising” nog een laatste plaat in 1996. In april 1998 overleed Rose Maddox in Ashland, Oregon op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van een nierfalen. Haar rockabilly- en hillbilly-liedjes zullen echter blijvend herinnerd worden, net als de paar gospelsongs die ze in haar loopbaan heeft opgenomen. Janis Joplin, Emmylou Harris en Dolly Parton noemden haar naam als muzikale voorbeeld en inspiratiebron voor hun zangcarrière en het is deze Rose Maddox die bedoeld wordt als er over ‘Ramblin’ Rose’ wordt gesproken of gezongen als de oermoeder van hillbilly- en countrymuziek.

Op dit verzamelalbum krijgen we de populaire liedjes die Rose Maddox vertolkte in de eerste drie jaren van haar solocarrière. Daarbij zijn natuurlijk ook haar grootste hits na de release van haar album “Gambler’s Love” in 1959. De geremasterde opnames klinken ook zestig jaar later nog steeds fris en vrolijk en laten ons tenvolle genieten van 26 liedjes die meer dan een halve eeuw geleden het countrymuziekminnende publiek konden bekoren.

(valsam)

 

Track Listing
1 GAMBLERS LOVE
2 WHAT MAKES ME HANG AROUND
3 CUSTER'S LAST STAND
4 MY LITTLE BABY
5 I'M HAPPY EVERY DAY I LIVE
6 I LOST TODAY
7 PLEASE HELP ME I'M FALLING
8 DOWN, DOWN, DOWN
9 BILLY CLINE
10 SHINING SILVER, GLEAMING GOLD
11 KISSING MY PILLOW
12 I WANT TO LIVE AGAIN
13 LOOSE TALK - BUCK OWENS AND ROSE MADDOX
14 MENTAL CRUELTY - BUCK OWENS AND ROSE MADDOX
15 CONSCIENCE I'M GUILTY
16 LONELY STREET
17 THERE AIN'T NO LOVE
18 YOUR KIND OF LOVIN' WON'T DO
19 HERE WE GO AGAIN
20 FOOL ME AGAIN
21 LET'S PRETEND WE'RE STRANGERS
22 TAKE ME BACK AGAIN
23 SING A LITTLE SONG OF HEARTACHE
24 RIBBON IN THE APPLE TREE
25 LONELY TEARDROPS
26 GEORGE CARTER

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video